Terapia craniosacrală

Există momente în viața noastră când ne confruntăm cu probleme de sănătate și căutăm terapia cea mai potrivită pentru o vindecare cât mai rapidă și mai benefică a corpului nostru. Una din terapiile cele mai căutate ale secolului XXI este terapia craniosacrală.

Această terapie a fost dezvoltată de către John E. Upledger (medic osteopat) în anii ’70 ca o ramură a osteopatiei craniene, fiind descoperită în anii ’30 de către William Garner Sutherland, și este răspândită și practicată în întreaga lume ca formă de tratament în a ajuta la:

 • menținerea sănătății;
 • îmbunătățirea sistemului imunitar;
 • reducerea stresului acumulat;
 • întărirea tuturor funcțiilor sistemului central nervos.
Ce este terapia craniosacrală?

Terapia craniosacrală este modalitatea blândă, dar de impact puternic asupra corpului pacientului, prin care se evaluează și se tratează diverse funcții fiziologice ale corpului, utilizând doar atingerile ușoare ale terapeutului. Mulți oameni se gândesc că această terapie se referă doar la zona capului, dar de fapt, terapia craniosacrală este aplicabilă întregului organism uman. Schimbările apar în întreg corpul, atât în timpul sesiunii de vindecare, cât și după aceasta.

Mișcarea atentă și profesională a mâinilor osteopatului reglează fluxul de lichid cefalorahidian din membranele intracraniene și din învelișul dural al măduvei spinării. Astfel se înbunătățește atât producerea cât și reabsorbția lichidului cefalorahidian, se intensifică eliminarea reziduurilor metabolice de la nivelul sistemului nervos central și se asigură o funcționare excelentă a întregului sistem craniosacral și a tuturor structurilor craniene. Se poate produce așa numitul fenomen de eliberare somato-emoțională, care constă într-o eliberare a restricțiilor de ordin fizic, dar și o eliberare pe plan emoțional.

Terapia craniosacrală este non-invazivă și este potrivită pentru oricine, de la nou-născuți până la oameni mai în vârstă. Această terapie facilitează capacitatea înnăscută a corpului uman de a se restaura, de a se autovindeca, de a se echilibra, precum și de a sprijini reducerea stresului și creearea energiei de bază. În timpul unei ședințe, practicantul observă tensiunile acumulate în corp și într-un mod confortabil și susținut, ajută la eliberarea factorilor de disconfort de ordin fizic și psihic ai pacientului.

Când se recomandă terapia craniosacrală?

Această terapie a fost utilizată ca tratament pentru o multitudine de afecțiuni fizice, dar și psihologice. Terapia craniosacrală este recomandată pentru următoarele tulburări ale organismului uman:

 • Autism
 • Anxietate 
 • Depresie
 • Afecțiuni ale glandei tiroide
 • Boala Alzheimer
 • Leziuni cerebrale
 • Dureri de spate
 • Infertilitate
 • Dezechilibre hormonale
 • Afecțiuni ale sistemului nervos central
 • Comoție cerebrală
 • Demență
 • Oboseală cronică
 • Sarcină dificilă
 • Insomnii
 • Scolioză
 • Fibromialgie
 • Tulburări imune
 • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
 • Traumatisme la naștere la bebeluși, copii și adulți
 • Dificultăți de concentrare
 • Dureri de gât
 • Constipație
 • Infecții sinusale
 • Colici la sugari
 • Migrene
 • Stres
 • Leziuni ale măduvei spinării
 • Sindrom de colon iritabil
 • Sinuzită cronică
La ce te poți aștepta după prima ședință de terapie craniosacrală?

Atât în timpul, cât și după ședința de terapie craniosacrală te vei simți relaxat și energizat, cu o claritate mărită a minții și cu un sentiment general de bunăstare. Pentru a menține cele mai bune rezultate este înțelept, ca după tratament, să se evite orice efort și mișcări bruște care pun presiune pe sistemul structural. Corpul tău a suferit, probabil, unele eliberari și realinieri de țesuturi moi și are nevoie de timp pentru a se obișnui cu această nouă postură. 

În prima ședință, terapeutul va face anamneza, ascultând cu grijă motivele vizitei tale. Această parte a ședinței este esențială atât pentru colectarea informațiilor, cât și pentru a stabili o bună relație cu participantul la ședințele de terapie craniosacrală. Ședința durează în general o oră, dar poate varia în funcție de fiecare individ în parte. Pe o masă de masaj, pe care vei fi așezat cu fața în sus, terapeutul va face un contact ușor cu capul, baza coloanei vertebrale și alte zone ale corpului. Acest lucru încurajează relaxarea și confortul psihic, esențiale pentru a putea începe procesul de vindecare. De reținut este că pe durata întregii ședințe vei rămâne îmbrăcat, de aceea este preferabilă o ținută lejeră, din materiale cu fibre naturale.

La ce te poți aștepta după a doua ședință de terapie craniosacrală?

Procesul de vindecare prin terapia craniosacrală este progresiv, iar efectele sale benefice se vor resimți mai intens de la o ședință la alta.  Dacă în prima ședință o bună parte din timp a fost petrecut cunoscând pacientul, simptomele acestuia și realizând un plan benefic de tratament, în a doua ședință tot timpul este acordat procedeelor de vindecare. De acum înainte se pot resimți mult mai intens efectele asupra stării de sănătate, ceea ce înseamnă că a doua ședință va cumula mult mai mult confort de ordin psihic si fizic și. Este recomandat consumul unei cantități mari de apă, deoarece de la o ședință la alta se vor elibera din organism cât mai multe toxine, iar apa ajută la eliminarea acestora din corp.

Ce avantaje vei avea în timp dacă beneficiezi regulat de terapia craniosacrală?

Vindecarea nu se produce niciodată imediat, mai ales că orice boală a necesitat timp pentru a se instala în organism, tocmai de aceea este nevoie de un tratament regulat pentru a îmbunătății simptomele fizice sau emoționale. Avantajele acestei terapii este că va crește conștientizarea de sine și calitatea vieții va fi realmente îmbunătățită.

Studiile au arătat că după câteva luni de terapia craniosacrală regleaza durerile de gât cornice care au fost reduse semnificativ sau chiar eliminate, cu o rată de success de până la 75%. De asemenea, pacienții care beneficiază de sedințe regulate vor avea o stare generală mult mai relaxată atât în timpul cât și după terapie. Terapia craniosacrală de tipul hands-on, determină eliberarea hormonului numit oxitocină, pe care unii îl numesc și molecula morală sau hormonul iubirii. Oxitocina, care este în general asociată cu nașterea, alăptarea și intimitatea romantică, este eliberată în timpul unui contact fizic strâns cu un altul, scăzând nivelul de stres al omului, crescând sentimentele de bunăstare, de conectivitate și ajutând la îmbunătățirea stării de spirit.

Care sunt contraindicațiile terapiei craniosacrale?

Persoanelor cărora nu le este indicat să urmeze această terapie sunt cele care au:

 • Un anevrism diagnosticat.
 • Un istoric de leziuni traumatice actuale ale capului, care pot avea hemoragii craniene sau fracturi de craniu.
 • Tulburări acute de sângerare
 • Tulburări psihice grave
Poți beneficia de terapia craniosacrală dacă ești gravidă?

Dacă ai o sarcină dificilă este indicat să te bucuri de această terapie. Te va ajuta să eliberezi stresul,  tensiunea și friciile păstrate și înmagazinate în corp. Tot disconfortul pe care îl resimți atât fizic, cât și psihic după o ședință de terapie craniosacrală se va trasforma în relaxare, atât pentru tine, cât și pentru făt.

Care sunt avantajele terapiei craniosacrale pentru tine?  

Terapia craniosacrală este foarte relaxantă; problemele ignorate sau ascunse sunt adesea rezolvate, precum și cele pentru care s-a solicitat ajutor. Durerile de cap sunt eliminate, iar pacienții cu probleme la coloana vertebrală iși găsesc adesea alinarea în TCS.

Odată ce te-ai hotărât să apelezi la această terapie, înseamnă că te-ai informat cu tot ceea ce presupune aceasta și nu îți rămâne decât să te bucuri de benefiicile pe care ți le oferă.

Poți beneficia de terapia craniosacrală după o perioadă de convalescență sau boală?

Este indicat să te adresezi unei astfel de terapii după o perioadă de convalescență sau boală, deoarece corpul și mintea ta au nevoie de o îngrijire atentă și minuțioasă pentru a te putea bucura din nou de fiecare zi cu zâmbetul pe buze. Terapia craniosacrală oferă un sentiment copleșitor de eliberare și de descoperire mai clară a sinelui; este un proces de vindecare care poate elibera modelele de boală adânc ascunse de corpul tău. Pentru un rezultat final îmbucurător al stării tale de sănătate este necesar ca la nivel intern să simți că ești liber și împăcat cu tine însuți. Prin terapia craniosacrală, cu ajutorul terapeutului, poți să te asculți și să urmezi pașii pe care corpul ți-i indică.

Este terapia craniosacrală recomandată cardiacilor?

Pentru persoanele cu boli cardiace această terapie poate să fie cheia de succes pentru a avea o inimă sănătoasă. Terapia craniosacrală este recomandată persoanelor cu tulburari de ritm cardiac sau cu probleme de tensiune arterială, fiind dovedită că ajută la reglarea acestora. Poate fi folosită ca tratament adjuvant medicamentelor, cu scopul de a îmbunătății calitatea vieții și de a elibera din organism efectele nocive produse de tratamentele convenționale.

Este terapia craniosacrală ceea ce ai tu nevoie?

Terapia craniosacrală este terapia care se bazează 100% pe inteligența fantastică a corpului uman. În fiecare celulă a organismului păstrăm stocate informații care ne ajută să soluționăm orice problemă. Osteopatul localizează zonele cu probleme din corp prin palparea blândă a sistemului craniosacral și declanșează procesul de vindecare. Doar de tine depinde dacă această terapie este ceea ce ai nevoie acum. Ești singura persoană care decide în ceea ce te privește, nimeni altcineva nu are dreptul asupra hotărârilor pe care le iei în legătură cu starea ta de sănătate.

Concluzie

Terapia craniosacrală este utilă atât ca metodă primară de tratament cât și ca făcând parte dintr-un program combinat de vindecare împreună cu alte tehnici tradiționale sau complementare. Marea majoritate a afecțiunilor de sănătate pot fi tratate în deplină siguranță cu ajutorul terapiei craniosacrale, care ajută și sprijină organismul în a se vindeca pe sine. Datorită blândeții și eficacității sale, mulți oameni includ terapia craniosacrală ca o componentă în programele lor de sănătate personală. Dacă ai suferit sau suferi de diverse disfuncționalitați fizice și/sau psihice, dacă dorești un program de detoxifiere completă, sau poate încă ai nevoie de mai multe informații, un osteopat te va ajuta cu bucurie. Terapia craniosacrală fiind o terapie neinvazivă si foarte subtilă,  produce multiple efecte benefice.

Distribuie
fb-share-icon