Dacă simți dureri la cap, gât, umeri, spate, genunchi, glezne, coate, încheieturi sau oriunde altundeva, osteopatia te poate ajuta. Osteopații nu tratează patologiile, dar cu siguranță tratează cauzele simptomelor bolilor paciențiilor și fiecare tratament este adaptat fiecăruia in parte.
Durerile pot să apară când te aștepți mai puțin, de aceea este foarte important să știi în ce direcție trebuie să o iei pentru a-ți remedia și vindeca cât mai repede simptomele.
Osteopatia este terapia manuală dezvoltată de doctorul american Adrew Taylor Still în mijlocul anilor 1800 și este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca un sistem tradițional al medicinii.
Ce este osteopatia?
Osteopatia este un cuvânt inventat de Andrew Taylor Still prin combiarea a două rădăcini grecești osteon pentru os și pathos pentru suferință, astfel teoria sa fiind că boala și disfuncția fiziologică au fost fundamentate etiologic într-un sistem musculo-scheletic dezordonat sau disfunctional.
Osteopatia este o știință naturală bazată pe principiul că toate părțile componente ale corpului funcționează împreună ca un întreg. Dacă o parte a corpului este blocată, atunci restul corpului trebuie să se adapteze și să compenseze acest lucru, rezultând în cele din urmă durerea, inflamația, vătămarea sau chiar boala. Ceea ce este diferit la osteopatie de alte terapii este că aceasta tratează cauza care a declanșat o afecțiune și nu doar simptomele generate. În această terapie pacienții nu vor avea parte de tratament medicamentos, fiind o formă non-ivazivă de terapie manuală (care se realizează cu mâinile) pentru a restabili funcția sistemului circulator, limfatic și nervos prin care se obține echilibrul în organism și se îmbunătățește starea generală de sănătate.
Tratamentul manual osteopatic se axează pe refacerea și corectarea posturii, biomecanicii și echilibrului neurofiziologic recomandat – punându-se accent pe coordonarea și integrarea diferitelor regiuni, părți și sisteme ale corpului.
Când se recomandă osteopatia?
Osteopatia este recomandată pentru toate persoanele indiferent de vârstă și domenii de activitate. Afecțiunile specifice în care osteopatia s-a dovedit a fi benefică sunt:
- Durerile cornice
- Spasmele musculare
- Astm bronșic
- Artrită
- Leziuni legate de sport, precum tenisul sau golful
- Afecțiuni prenatale și postnatale
- Migrene și dureri de cap
- Probleme circulatorii
- Dureri menstruale
- Insomnie
- Probleme digestive
- Hipertensiune arterială
- Probleme respiratorii
- Fibromialgie
- Probleme posturale cauzate de sarcină, vătămări
- Dureri de picioare, glezne, genunchi și șolduri
- Dureri de mâini, umeri și coate
La ce te poți aștepta după prima ședință de osteopatie?
După prima ședință de osteopatie vei avea o imagine clară asupra planului de tratament care trebuie urmat. Știi deja care sunt zonele ce trebuie ajutate pentru calmarea durerii, îmbunătățirea mobililității și restabilirea echilibrului biomecanic. Tratamentul constă în manipularea si mobilizarea blândă, cu ajutorul mâinilor terapeutului, asupra părților cu probleme ale pacientului, prin întinderi și mișcări precise pe zonele afectate.
La ce te poți aștepta după a doua ședință de osteopatia?
Mulți pacienți au simțit o îmbunătățire a stării lor de sănătate după o primă ședință de osteopatie, dar trebuie să reții că tratamentul este de obicei un proces treptat, nu imediat. În timp, simptomele se vor diminua până vor dispărea complet. Deoarece fiecare pacient este unic, efectele unui tratament osteopatic pot să difere de la caz la caz, dar cu siguranță se vor simți ameliorări ale durerilor corporale.
Ce avantaje vei avea în timp dacă beneficiezi regulat de osteopatie?
În funcție de gradul de acuitate a problemelor de care suferi, vei observa că un tratament regulat de utilizare a tehnicilor de osteopatie va aduce un plus de confort și o mobilitate excelentă a întregului tău organism. In timp Osteopatia te va ajuta sa iţi menţii starea de sănătate a corpului într-o condiţie optimă de funcţionare fără dureri si fara restricţii biomecanice ale ţesuturilor corpului, unde organele îşi vor putea desfăşura activitatea in bune condiţii. Osteopatia te va susţine astfel si prin recomandări pe care va trebui să le urmezi pentru a favoriza corpului o stare de bine prin tot ceea ce vei alege să faci pentru tine in fiecare zi.
Tratamentele regulate osteopatie te vor menţine într-o formă fizică foarte bună, in care vei şti mereu ce se întâmplă cu corpul tău din punct de vedere al funcţionării sale si al eficientei. Vei dobândi astfel un instrument real folositor de anamneză si prevenţie cu care vei reuşi sa preîntâmpini si sa previi stările de oboseala, durerile si chiar bolile.
Care sunt contraindicațiile osteopatiei?
Osteopatia nu este recomandată persoanelor care au următoarele afecțiuni de sănătate: osteoporoză, infecții, fracturi, tulburări de coagulare a sângelui (precum hemofilia), afecțiuni inflamatorii acute (precum unele tipuri de artrită), scleroză multiplă, cancer tumori si boli cardiace in stare acuta.
De asemenea, pacienților care prezintă un risc maxim de deteriorare al coloanei vertebrale, ligamentelor, articulațiilor, nervilor sau a celor care fac radioterapie sau iau medicamentație pentru subțierea sângelui nu le este indicată utilizarea tratamentului prin osteopatie.
Poți beneficia de osteopatie dacă ești gravidă?
Osteopatia poate să se realize și în timpul perioadei de sarcină. Fiindcă gravidele prezintă o mărire a presiunii abdominale și a presiunii asupra diafragmei si a osului sacru precum si a articulatiilor sacroiliace (pe măsură ce uterul crește), tehnicile de osteopatie sunt aplicate corespunzător, pentru siguranța femeii și a fătului. În timpul sarcinii congestia este frecventă, dar prin tratamentul osteopatic organismul va fi ajutat în mobilizarea fluidelor, determinând drenajul limfatic si totodata favorizarea intoarcerii venoase cu usurinta. Atât mama cât și copilul sunt ajutați prin tehnicile de osteopatie atent alese în vederea parcurgerii cu usurinta a perioadei de sarcina si chiar pregatirea unei nașteri ușoare.
Care sunt avantajele osteopatiei pentru tine?
Osteopatia poate fi folosita pentru o multitudine de afectiuni si boli. Durerile de gât, durerile de ceafa, durerile de spate, leziunile, stresul fizic sau stresul legat de anxietate, dureri articulare, durerea menstruală și chiar astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică pot fi tratate prin osteopatie. Unele afecțiuni pot fi tratate în totalitate, în timp ce altele pot fi parțial vindecate. O îmbunătațire semnificativă este sigură cu fiecare terapie de osteopatie.
Osteopatia nu este eficientă numai pentru a oferi alinare și pentru a vindeca diverse afecțiuni, ci este și o practică preventivă. Ședințele regulate de osteopatie pot completa uneori masajele sau tratamentele spa pentru a avea o sănătate mai bună, a fi mai agil si mai elastic, dar și pentru a evita problemele musculo-scheletice. Rămâne la atitudinea ta, dacă vrei să beneficiezi de această cale naturală, non-invazivă de tratament sau nu.
Poți beneficia de osteopatie după o perioadă de convalescență sau boală?
Este demonstrat deja că asistența osteopatică ajută pozitiv la îngrijirea și tratamentul pacienților și în cazul perioadelor de convalescență post-operatorie, împreună cu îngrijirile medicale conforme. Osteopații pot ajuta la reducerea timpului de convalescentă, grăbind timpul de vindecare si recuperare.
Filosofia Osteopatiei se bazează pe tratatea întregului organism, nu doar pe tratarea de simptome. Prin osteopatie se pune accent pe relațiile dintre structura și funcțiile corpului. Recuperarea de la durere și vătămare are loc prin refacerea funcțiilor sistemelor nervos, circulator, musculo-scheletic și limfatic, prin intermediul tratamentului cu mâinile. Un program de reabilitare adecvat poate ajuta la minimizarea atrofiei musculare (slăbiciune) și a altor efecte asociate convalescenței.
Este osteopatia recomandată cardiacilor?
Abordarea holistică a medicinei osteopatice are un impact benefic asupra persoanelor cu probleme cardiace. Medicul osteopat acționează asupra țesuturilor afectate, îmbunătățiind furnizarea de sânge, circulația limfatică și venoasă, fluxul neurologic al impulsurilor, materialele trofice și oxigenarea.
Terapia osteopatică normalizează tensiunea arterială anormală prin îmbunătățirea circulației cardiovasculare și a relaxării sistemului musculo-scheletic. Osteopatia reglează răspunsul crescut al sistemului nervos simpatic si parasimpatic, prin tratarea disfuncțiilor din zonele musculo-scheletice asociate; astfel se produce mobilizarea spațiului disponibil pentru ca inima să se poată extinde și să funcționeze, eficientizând așadar fluxul de sânge.
În mai 2013, în Jurnalul Asociației de Osteopatie Americană, a fost publicat un studiu în care 53 de pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au fost distribuiți în trei grupuri. Primul grup a primit zilnic terapia osteopatică, al doilea grup a primit tratament osteopatic placebo, iar ultimului grup i s-a administrat tratament convențional de îngrijire post-operatorie. Rezultatul a fost că pacienții care au beneficiat zilnic de terapie osteoptică s-au recuperat mult mai repede și au fost primii care au ieșit din spital.
Este osteopatia ceea ce ai tu nevoie?
Osteopatia este tipul de tratament de care poți beneficia dacă nu îți dorești să apelezi la medicina clasică și vrei să eviți total administrarea de medicamente.
De reținut
Un medic osteopat iți va arăta si te va invăta care sunt posturile corecte ale corpului, în funcție de orice activitate fizică, pentru ca tu să ai o sănătate de invidiat.
Trebuie să știi că un osteopat practică medicina osteopată utilizând tratamente convenționale, care se concentrează în a ameliora durerea și tensiunile în sistemul musculo-scheletic cu ajutorul tehnicilor de întindere, tehnici neuro-musculare și mișcare asupra articulațiilor, mușchiilor, organelor, sistemului craniosacral și a coloanei vertebrale.
Diagnosticarea și tratarea afecțiunilor folosind aceste tehnici de osteopatie se numește Medicină Osteopatică Manipulativă (OMM).
Vrei să programezi o sesiune?
Accesează aplicația de programări și rezervă data.