Osteopatia

Osteopatia este o forma de terapie complementara acceptata si reglementata in Uniunea Europeana.

Osteopatia este o terapie non-invaziva  avand ca obiectiv reactivarea si imbunatatirea functionalitatii sistemului musculo-scheletal prin tehnici de mobilizare a articulatiilor, relaxarea muschilor si a fasciilor si astfel optimizarea sistemului mio-fascial, osteo-articular, visceral si craniosacral al intregului corp.

Osteopatul va fi concentrat pe functionarea muschilor, organelor, sistemului craniosacral, a  fasciilor si a intregii coloane vertebrale.

Osteopatia este deci o forma neinvaziva de terapie manuala (care se realizeaza cu mainile) concentrata pe functionalitatea si sanatatea intregului corp si NU numai pe o zona anume acolo unde pacientul acuza dureri sau anumite nefunctionalitati.
Programari Bucuresti


Osteopatul intotdeauna se va concentra pe functionalitatea intregului corp si pe al sistemelor sale care il alcatuiesc:

 • sistemul musculo-scheletal (care include muschii si articulatiile);
 • sistemul visceral (care include mobilitatea organelor toracice si abdominale);
 • sistemul circulator (eliberand caile importante ale intoarcerii venoase datorita diverselor obstructii mecanice iar NU fiziologice structural);
 • sistemul craniosacral (care este compus din craniu, coloana vertebrala, os sacru dar si diafragmele delimitatorii ale corpului).

Tehnicile osteopatice constau in principiu intr-o serie de manipulari fine si precise ale fasciilor, muschilor, articulatiilor si organelor – denumita osteopatia viscerala.

Desi cuvantul osteopatie vine din limba geaca antica („oase” + „raspund la”), osteopatia nu se limiteaza la manipularea articulatiilor si a oaselor si aceasta este o confuzie pe care oamenii o fac adesea cand intalnesc termenul de „osteopatie”.

Osteopatia si beneficiile pe care le aduce

Tratamentul osteopat  influenteaza pozitiv functionarea sistemului nervos motor si proprioceptiv, sistemului osteo-articular si muscular, sistemului circulator sangvin si a sistemului limfatic a carui functionare este strans legata de sistemul imunitar.

Cum alegi un osteopat

Un practicant al osteopatiei este denumit osteopat. Pentru practicarea in siguranta a osteopatiei exista scoli specializate, in care practicienii se pot forma. Ca profesionist diplomat, eu ma formez in scoala de osteopatie  din Copenhaga.

Pentru a alege un bun profesionist osteopat, intereseaza-te despre studiile sale, experienta sa precum si despre rezultatele obtinute in practica sa. Ia recomandari si referinte de la pacientii sai. Ai o discutie in prealabil cu el. Verifica cum se prezinta, cum se comporta. Fii atent in timpul primelor sesiuni la felul cum lucreaza si la felul in care iti acorda atentie. Nu te lasa pe mana unor oameni slab pregatiti, orgoliosi si care nu te trateaza corect.

Ce poate trata osteopatia

Fiind un subiect complex, se poate spune pe scurt ca osteopatia trateaza dureri de spate, dureri de umeri, dureri de cap asociate durerilor de ceafa si umeri.

De asemenea se pot trata tulburari ale aparatului urogenital si tulburarile digestive.

Osteopatia trateaza si tulburarile sistemului neurovegetativ cum sunt tulburarile somnului, stresul, anxietatea si depresia.

Cum te pregatesti pentru osteopatie

Fa-ti o lista cu istoricul medical. Fii clar in ceea ce priveste asteptarile. Prezinta-te mai devreme cu cca. 10 minute si ai grija sa fii curat si sa ai tinuta solicitata in prealabil de osteopat. Mananca, dar cu cel putin 2 ore inaintea sedintei de osteopatie. Sa ai la tine un pantalon lejer sau pantaloni scurti si un tricou. Deasemeni sa ai o sticla cu apa la tine pentru hidratare corecta dupa sedinta.

Cum decurge o sedinta de osteopatie

Sedinta osteopatie - Paul Caradan
Sedinta osteopatie
 • Osteopatul va face o serie de teste biomicanice si fasciale.
 • Vei fi intins pe o masa de terapie.
 • Vei fi imbracat lejer sau uneori ti se va cere sa te dezbraci in lenjerie.
 • Osteopatul va manipula membre, muschi, organe.
  Vei simti apasari, tractiuni, elongatii miscari mai superficiale sau mai profunde.
 • Este o terapie manuala, deci vei simti mainile terapeutului pe corpul tau.
 • Toate tehnicile osteopate folosite sunt blande si neinvazive.

Ce faci dupa o sedinta de osteopatie

Te duci acasa si te odihnesti, bei apa, stai in pozitii cat mai relaxate si mai simetrice. Nu faci eforturi fizice sau psihice.


CARADAN HEALTH EXPERIENCE combina terapii manuale de tipul: terapie craniosacrala, osteopatie, masaj terapeutic, terapia Raindrop, gimnastica miofasciala personalizata. Aceste terapii sunt oferite in sesiuni individuale de 1 ora dar si in sesiuni COMBO VIP de 2-3 ore.

Pentru un efect terapeutic durabil, ca orice terapie manuala, este recomandat sa participi cu perseverenta la sedintele de terapie, prin urmarea unor serii de 4…6 sedinte, pe care sa le reiei periodic.


Te invit sa te programezi din timp la sesiunile mele lunare de terapii manuale in Romania.

Programari craniosacrala – osteopatie – masaj – raindrop – in Bucuresti