OSTEOPATIA: abordarea holistică și științifică

Osteopatia, care a început ca o medicină manuală alternativă, este considerată în prezent terapia manuală complementară prin excelență: a avut întotdeauna o abordare holistică și științifică.

Ea diferă de majoritatea medicinei tradiționale prin faptul că privește individul ca un întreg, considerându-l ca o unitate funcțională și nu ca o sumă de multe părți afectate sau nu de o afecțiune. Fundamentele sale se bazează pe anatomie, fiziologie și cercetare.

Abordarea osteopatică a pacientului

Osteopatia este o formă de terapie axată pe salutogeneză, adică vizează restabilirea sănătății și a echilibrului organismului prin stimularea capacității organismului de a se autovindeca, pe de o parte, și eliminarea tensiunilor și disfuncțiilor, pe de altă parte. Osteopatia este non-invazivă, iar singurele instrumente folosite de către osteopat sunt mâinile sale.

Inovația metodei de tratament se regăsește în abordarea pacientului: osteopatia caută cauza primară care a provocat o tulburare, care poate fi localizată într-o zonă îndepărtată de cea care se plânge de durere. Osteopatul, cel care practică osteopatia, are în sensibilitatea mâinilor sale instrumentele necesare pentru a restabili armonia și sănătatea normală în activitățile vieții de zi cu zi.

Domenii de aplicare a osteopatiei

Osteopatia poate trata și preveni multe afecțiuni la copii, adolescenți, adulți și vârstnici. Acesta colaborează adesea cu alți profesioniști din domeniul sănătății din diferite discipline medicale sau cu stomatologii, deoarece, împreună, rezolvă probleme legate de ocluzie, masticație și postură. În alte cazuri, acesta participă la programe complexe de fizioterapie sau de reabilitare.

Tratamentul osteopatic poate fi, de asemenea, abordat:

 • reducerea și controlul durerii,
 • reducerea și controlul inflamației
 • tratarea cicatricilor, inclusiv a celor de origine chirurgicală, care sunt disfuncționale sau problematice, deoarece pot chiar să modifice mișcarea articulațiilor, a coloanei vertebrale sau postura.

Principalele afecțiuni tratate prin osteopatie

Tratamentul osteopatic abordează o gamă largă de afecțiuni. Aceasta acționează asupra corpului uman cu scopul de a-i reda sănătatea prin intermediul unor tratamente manuale menite să restabilească funcțiile și fiziologia normală, eliberând și eliberând tensiunea articulațiilor întregului corp, a coloanei vertebrale și a membrelor, reechilibrând schimburile energetice, circulația fluidelor și recuperând vitalitatea generală a persoanei.

Poate trata afecțiuni ale sistemului muscular și ale scheletului, tratând contracții musculare simple, dar dureroase, puncte de declanșare, dureri de gât, de spate sau de spate, inclusiv torticolis și lovitură de vrăjitoare.

De asemenea, tratează eficient problemele

 • de sportivi
 • din cauza unei traume sau a unei microtraume
 • dureri intercostale
 • în urma accidentelor de autovehicule, cum ar fi leziunile provocate de laba cervicală
 • legate de hernia de disc, scolioza, hiperlordoza și hiperknoza,
 • cum ar fi artroza, artrita și problemele de postură

Prin tehnici manuale rafinate, osteopatia poate rezolva

 • tulburări digestive funcționale, cum ar fi dureri de stomac sau balonare, apoi aciditate gastrică, reflux, colită și constipație
 • problemele sistemului genito-urinar, cum ar fi durerile sau neregularitatea ciclului menstrual, tulburările post-partum, anumite tipuri de incontinență sau cistita recurentă sunt ușor de abordat și rezolvat.

    Osteopatia tratează și:

 • probleme ale sistemului nervos, cum ar fi parestezii și furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, sciatică și sindroame de tunel carpian
 • anumite tulburări de somn sau tulburări de iritabilitate
 • tulburări care afectează sistemul de circulație a fluidelor sau a sângelui, cum ar fi congestia venoasă sau limfatică, picioarele grele sau obosite și lipsa de odihnă.

     Un alt domeniu în care se pot obține rezultate excelente este zona nasului și a urechilor, unde pot fi tratate rinitele, sinuzitele cronice și vertijul.

     În grupul de tulburări care afectează capul, osteopatia abordează cu succes

 • dureri de cap, dureri de cap cauzate de stres, dureri de cap de tensiune
 • scrâșnirea dinților sau bruxism
 • migrene
 • probleme de nevralgie trigeminală

Tratamentul osteopatic este, de asemenea, foarte util în timpul și după sarcină: pentru durerile de spate sau sciatica tipice sau, de asemenea, pentru pregătirea pentru naștere, în timp ce, după naștere, tratamentul are ca scop reechilibrarea pelvisului sau tratarea cicatricilor unei cezariene.

Osteopatia: cui se adresează

Pacienții care vin la osteopat sunt de toate vârstele, tineri, adulți, vârstnici și copii, chiar și sugari. În cazul acestui din urmă tip de pacient, se preferă o abordare foarte blândă, cea a terapiei cranio-sacrale, o disciplină aparținând patrimoniului terapeutic osteopatic, care este foarte utilă în cazul dislexiei, al colicilor gazoase intestinale, al regurgitării, al tulburărilor de dentiție și în cazul copiilor hiperkinetici.

Bineînțeles, pentru a obține beneficiile sperate, este recomandabil să vă adresați unui profesionist serios, care, dacă este necesar, va apela la colaborarea unor medici specialiști sau la examinări instrumentale, deoarece doar folosirea mâinilor, într-o clinică, poate să nu fie suficientă.

Perle de sănătate

,,O persoană este la fel de tânără ca și spatele ei!”

Coloana vertebrală are nevoie de mișcare pentru a rămâne sănătoasă: sedentarismul este o cauză ascunsă a durerilor de spate. Așadar, nici măcar o postură corectă nu ne salvează de durerile de spate!

Singura armă eficientă împotriva durerilor de spate este prevenirea, iar aceasta se realizează prin mișcare. Cum? Faceți sportul care vă place și adăugați un pic de stretching! Fă-o cât de mult poți și, mai ales, distrează-te, poate în companie. Dacă aveți prea multă tensiune, puteți încerca să relaxați zona cu un automasaj, cu ajutorul unei mingi de tenis.

Distribuie
fb-share-icon