Când este necesar un osteopat?
Dacă ai experimentat vreodată o durere de spate, sunt convins că ai avut în minte să vezi un specialist care ar putea să te ajute. Pentru asta ai deschis o pagină de google şi ţi-au apărut mai multe titluri precum: Masaj, terapia coloanei vertebrale, chiropractica, masaj chiropractic, terapie craniosacrala şi în final osteopatie. Sună diferit această ultimă opţiune, însă… ce este ?
Atunci decizi să dai click şi începi să citeşti. Aşa ajungi afli că osteopatia se ocupă cu success de durerile de spate, îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi are capacitatea de a te ajuta în problemele tale cu spatele. Nimic mai simplu. Exact ce îţi doreai! Deschizi o nouă pagină şi cauţi un osteopat. Numai că, ai mai multe rezultate, şi nu ştii cum să alegi sau pe cine să alegi.
Cum să aleg un osteopat?
Deşi nimeni nu ţi-a spus, există mai multe tipuri de osteopati, în funcţie de felul cum acestia tratează pacienţii. Sunt şcoli de osteopatie diferite care îmbrăţişează anumite concepte terapeutice şi îşi educă studenţii ca atare.
Dar înainte de a vorbi despre aceasta, hai să înţelegem ce face un osteopat. La modul cel mai simplu posibil, în Europa, osteopatul este un doctor în medicină manuală. Adică el realizează un act terapeutic cu mâinile sale, folosind tehnici specifice osteopatiei având rolul de: eliminarea durerii, redarea mobilităţii, mobilizarea structurilor anatomice precum articulaţii, fascii, etc. Osteopatii aleg aceste tehnici în funcţie de cele 2 şcoli mari de osteopatie şi anume Osteopatie structurală sau craniană.
Ce este osteopatia structurală?
La ce să vă aşteptaţi în timpul unui astfel de tratament?
Osteopatia structurală are o abordare directă asupra articulaţiilor, muşchilor, originii şi inserţiilor acestora, etc. Deci dacă alegeţi un astfel de osteopat veţi beneficia de teste biomecanice, teste musculare etc, iar în final tratamentul în sine va fi constituit în funcţie de disfuncţiile găsite de osteopat. La finalul tratamentului veţi primi poate un set de exerciţii şi chiar recomandări pe care să le urmaţi până la următoarea şedinţă. Tratamentul unui astfel de osteopat va fi specific, adică în jurul durerii pe care o acuzaţi, cât şi general, tratând posibilele cauze care au condus la apariţia acelei dureri sau disfuncţii.
Ce este osteopatia craniană? La
ce să vă aşteptaţi în timpul unui astfel de tratament?
Osteopatia craniană este un tip foarte blând de osteopatie care nu este cu nimic mai prejos decât osteopatia structurală, care însă lucrează foarte blând cu corpul dumneavoastră, fiind concentrată pe mişcarea blândă a fasciilor şi totodată tratarea acestora. Acest tip de osteopatie este solicita însă osteopatului un mare rafinament pentru a simţi mişcarea fasciala şi a determina disfuncţiile sale.
Nu mulţi osteopati sunt înzestraţi cu o asemenea capacitate palpatorie. Însă un osteopat priceput si inzestrat cu, cunoaştere şi atenţie, va reuşi să urmărească mişcările fasciale şi să le corecteze in caz ca este necesar. Aceşti osteopati oferă un suport sistemului fascial, un suport pe care corpul dumneavoastră îl va folosi la redobândirea echilibrului şi intrarea în starea de homeostaza, unde el îşi va redobândi sănătatea cu propriile sale forţe. Stimularea acestui mecanism este munca principală a ambilor osteopati. Punerea corpului în homeostaza şi astfel stimularea funcţiei sale de autovindecare.
Concluzii
Indiferent de şcoală din care osteopatul tău provine, şi de tipul de osteopatie pe care îl practică, este important ca atunci când te întâlneşti cu un osteopat să pui întrebări critice pentru a înţelege cum funcţionează corpul tău.
Astfel vei înţelege ceea ce se întâmplă în timpul unui tratament osteopat, iar osteopatul va reuşi să îţi faciliteze tratamentul de care ai nevoie alături de expicatiile funcţionale anatomice şi fiziologice. Această abordare va da cu siguranţă roadele dorite, atât din punct de vedere al tratamentului de care vei beneficia, cât şi de dezvoltarea unei relaţii de încredere faţă de osteopatul tău. Atunci când mergi la osteopat, îţi sugerez să ai o atitudine deschisă, lăsând loc curiozităţii tale să anime discuţia dintre tine şi osteopat. Nu uita că orice relaţie terapeutică se crează în timp şi întotdeauna este necesară o cooperare constructivă.